Wycieczka klasy IIIa do piekarni i cukierni p.Rumińskich

Uczniowie klasy IIIa w dn. 5 kwietnia, dzięki uprzejmości właścicieli Firmy p.B.i K Rumińskich, mogli obserwować pracę piekarzy i cukierników. Od drzwi powitał ich zapach świeżo pieczonego chleba. Po halach produkcyjnych oprowadzał uczniów mistrz fachu- p.R.Durmowicz. Zapoznał uczniow z gatunkami mąki, składnikami ciasta oraz etapami wypieku chleba. Trzecioklasiści obejrzeli maszyny, piece, urządzenia i ciągi produkcyjne. Zapoznali się ze sposobami magazynowania wielu ton mąki. Uczniowie oglądali także zdobienie świątecznych mazurków i ciast. Po tej żywej lekcji, prawie “od ziarenka do bochenka”, uczniowie jeszcze bardziej będą szanować chleb i pracę piekarzy. Dziękujemy Gospodarzom i pracownikom Firmy za gościnę, poczęstunek i wypieki oraz za przekazaną wiedzę.

 

Skip to content